HLAVNÍ STRANA
MINISTERSTVO ZAHRANIČÍ
2002

ZPRÁVY
Letošní zpráva ministerstva zahraničí se na rozdíl od té minulé neponese v radostném duchu, neboť celé světové společenství bylo v uplynulém roce krutě zasaženo tragickými a politováníhodnými událostmi ve Spojených státech amerických.
Na druhou stranu je však nutné vidět, že právě útoky z 11. září 2001 výrazně přispěly ke zviditelnění Republiky Ovipistán na mezinárodním poli. Rychlost reakce naší vlády, která prozřetelně vyslala svou delegaci do USA ještě před provedením útoků, výrazně předčila ostatní hlavní aktéry mezinárodního společenství. Vyjádření solidarity s americkým lidem, které pramenilo přímo z hloubi našich demokratických, liberálních a podnapilých duší, však nebylo jediný, krokem Republiky Ovipistán. Neomezili jsme se pouze na slovní podporu, nýbrž jsme bleskurychle nabídli i praktickou pomoc, což americká vláda velice přivítala. Byť naše materiální pomoc tvořila pouze jedno promile celkového objemu zahraniční pomoci, byla směřována přímo do jádra americké katastrofy. 25 sudů piva, které republika poskytla ze svých tajných zdrojů, se stalo nenahraditelnou vzpruhou při prvních dnech záchranných a odklízecích prací přímo na Ground Zero.
Útoky na americké cíle však přiměly čelní představitele Republiky Ovipistán, aby svou pozornost urychleně a efektivně zaměřili také na zdokonalení zabezpečení vlastní bezpečnosti. Není totiž žádným tajemstvím či překvapením, že Republika Ovipistán by se mohla stát – a musím zdůraznit, že tato možnost není pouze teoretická – dalším terčem islámských radikálů. Osvětová kampaň našich obchodníků, která má vyhledávat trhy pivním průmyslem a pivní kulturou nedotčené či silně zaostalé a napravovat tento stav k obrazu našemu, se právě naBlízkém východě setkal s velice silným odporem ze strany islámských radikálů. Těm samozřejmě islámské zvykové právo Šarí’a konzumaci jakéhokoli alkoholu zakazuje. Celkem úspěšná kampaň našich obchodníků, která se zaměřila především na liknavější věřící z bohatších vrstev společnosti, tak byla zastavena až použitím násilných prostředků. Naštěstí všichni občané Republiky Ovipistán se prozatím navrátili ze zmíněné oblasti bez závažnější újmy. Sabotáž na autě šéfa nejmenovaného pivovaru se po dramatických událostech obešla bez zranění a jeden náš turista díky zrychlenému metabolismu odolal jedu nastraženému v hamburgeru u Mc Donald’s v Rijádu. Již od října však ministerstvo zahraničí důrazně varuje před návštěvami islámských zemí, neboť nebezpečí stále trvá.
Ministerstvo zahraničních věcí se samozřejmě podílelo i přímo na zajištění našich hranic, a to zprostředkováním přímých kontaktů ovipistánské rozvědky s tajnými službami evropských státu i USA. Díky této spolupráci byla ovipistánská tajná služba informována o spící teroristické buňce nedaleko za svými hranicemi. Po úspěšné akci našich agentů bylo odhaleno spojení Řezníčka s organizací Al Kajdá. Zmíněný cíl je v současné době monitorován, přičemž je již důkladně naplánována likvidační akce pro případ, že terorista překročí naše státní hranice.

V bilaterálních vztazích zaznamenala Republika Ovipistán v uplynulém roce výrazné pokroky. Kromě již výborně fungujících kontaktů s většinou západoevropských států, byly prostřednictvím našich delegací navázány diplomatické vztahy také na východě našeho kontinentu, a to s Ukrajinou a Rumunskem. Pouze cesta naší delegace na Slovensko byla poznamenána drobným incidentem. Nejmenovaná ministryně se totiž díky svému chování a obsahu alkoholu v krvi, které je v našem státě nanejvýš běžné, dostala do konfliktu s celní kontrolou, která odmítala vpustit ministryni na slovenské území. Nakonec se však všechno vyřešilo bleskovým telefonickým hovorem s mým slovenským protějškem a zbytek cesty již proběhl hladce. Směrem na jih se naše pozornost zaměřila především na Chorvatsko, které je oblíbeným cílem našich turistů. Také proto doposud největší zahraniční návštěva ovipistánských diplomatů, která je naplánována na září 2002, bude směřovat právě tam.
Přestože zdroje vyhrazené ze státního rozpočtu pro ministerstvo zahraničí nejsou zdaleka dostačující, naše diplomacie se neomezuje jen na evropský kontinent. Již zmíněná spolupráce se Spojenými státy americkými v září 2001 natolik zvýšila naši prestiž ve světě, že již půl roku na to byla dojednána a uskutečněna cesta naší ministryně po zemích Latinské Ameriky.

Pravděpodobně největším úspěchem ministerstva zahraničí je zahájení dialogu s Organizací spojených národů ohledně vstupu Republiky Ovipistán do OSN. Pokud tento krok bude schválen referendem v průběhu letošního léta, dojde k našemu vstupu do OSN společně se Švýcarskem, což jistě také prospěje našemu jménu ve světě. Kuloární jednání také naznačují tomu, že kandidát Republiky Ovipistán by se mohl stát nástupcem Jana Kavana ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN.

Ministr Pavel