HLAVNÍ STRANA
MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI
2001

ZPRÁVY
Ministerstvo spravedlnosti nedávno změnilo svého ministra a ten tudíž neměl dostatek času k sestavení plnohodnotné analýzy resortu. I tak se podařilo sestavit zprávu plnou jistě zajímavých podnětů.
Ministerstvo spravedlnosti je především plné rozpolů a protikladů. Už jenom jeho název Ministerstvo – Spravedlnosti. Na jedné straně například neexistuje žádný nedokončený a neúměrně protahovaný proces, na druhé straně však nelze prokázat ani jediný uzavřený případ. Přestože je zcela prokazatelně nedostatek soudců, toto se nijak nepromítá do výkonnosti ministerstva. Dále se ministerstvo potýká s nedostatkem prostor pro plynulý chod soudu, přesto nebyly zaznamenány žádné stížnosti všeobecné veřejnosti.
Ministerstvo spravedlnosti připravilo několik analýz a návrhů. Ministerstvo doporučuje urychlené zřízení státní věznice. Při případném procesu a odsouzení obžalovaného jsou nyní k dispozici pouze alternativní tresty, které jsou v některých případech nedostačující.
Ministerstvo spravedlnosti doporučuje v rámci reformy soudnictví přechod z nynějšího jednostupňového soudu na soud pětistupňový – soud městských obvodů, městský soud, okresní soud, krajský soud a nejvyšší soud. To by mělo především dva dopady. Možnost odvolání k vyšší instanci i vícekrát po sobě rapidní snížení nezaměstnanosti. Jedinou drobnou nevýhodou by mohlo být prodloužení doby trvání procesu. To však lze vyřešit tzv. „paralelním“ procesem. Při podání žaloby by se touto žalobou začali zabývat všechny instance současně. Při možném odvolání po rozsudku soudu prvního stupně by tak byl okamžitě připraven rozsudek soudu vyššího stupně.
Ministerstvo spravedlnosti dále připravilo projekt zřízení ústavního soudu. Tento však byl prozatím odložen, protože jednak neexistuje ústava podle které by mohli ústavní soudci rozhodovat, a také by se k soudu nebylo s čím odvolávat, protože zatím nebyly schváleny žádné zákony.
Ministerstvo spravedlnosti s nástupem nového ministra prokazatelně zvyšuje svoje nasazení při řešení problémů současnosti. Současně žádá o tzv. „100 dní hájení“, aby mohlo dostatečně času na realizaci schválených změn.

Ministr Přemek